4674.jpg

Idi Amin (1925-2003) oli kaapannut Ugandassa vallan 1971 sillä välin kun arkkipiispa oli pistäytynyt Sansibarissa hakemassa Ugandan ensimmäisten lähetyssaarnaajien tuhkia. Lentokentällä Amin otti arkkipiispan vastaan, ilmoitti olevansa tästä lähtien hallituksen puheenjohtaja, ja huomasi arkkipiispan tuhkalaatikot, joita hän alkoi oitis nimittää naisten käsilaukuiksi. "Ja miten kahden ihmisen ruumiit noihin käsilaukkuihin mahtuisivat?". Yleisöä nauratti. Se rakasti Aminin burleskia huumoria, eikä Amin antanut yleisönsä pettyä.

Sambian Kenneth Kaunda oli niitä Afrikan johtajia, joiden kanssa Idi Amin ei tullut toimeen. Useimmat Afrikan johtajat olivat sellaisia. 1978 Idi Amin vastasi Kaundan kritiikkiin kutsumalla Kaundaa impotentiksi, ja esitti toivomuksen "Toivon että Hänen Majesteettinsa Kuningatar lahjoittaa herra Kaundalle, kiitokseksi siitä mitä tämä on valehdellut tri Idi Aminista, ja sen kunniaksi, että hänen omista kruunajaisistaan on kulunut 25 vuotta, 25 vuotta vanhat villahousunsa."

Valtiovierailulla Saksan Liittotasavallassa Amin ihmetteli, miksei maassa ollut yhtään patsasta niinkin suurelle miehelle kuin Adolf Hitlerille. Amin keksi teettää heti kotiin palattuaan Kampalassa patsaan Hitlerille, ja toisen kuningatar Viktorialle. Pian Hitlerin ja Viktorian patsaita oli ympäri Ugandaa. Patsaissa Hitler poseerasi asennossa, jossa hän murskasi paljain kourin vihollistensa kivespusseja.

Kun työttömyys kasvoi Englannissa, Amin perusti toimiston emämaan auttamiseksi. Naureskelevat ugandalaiset jonottivat sen edessä tuodakseen lahjoituksina sikoja, vuohia ja kukkoja. Lopulta mentiin niin pitkälle, että Ugandan hallitus lahjoitti Englannin hallitukselle laivalastillisen vihanneksia. Kuningatar Elisabethia Amin moitti lököttävistä sukista, ja vihjaisi, että jos kuningatar haluaisi tutustua tosi mieheen, kannattaisi poiketa Ugandassa. Kun Amin valmisteli vallankaappauksensa ensimmäisen vuosipäivän juhlallisuuksia, hän kutsui Britannian pääministerin Edward Heathin "yhtyeineen" esiintyjiksi. Amin mainitsi kuulleensa hra Heathin olleen Britannian parhaita soittakuntien johtajia, ja lupasi itse säestää vuohilla ja kanoilla. Amin myös kieltäytyi lähettämästä Ugandan joukkuetta Kansainyhteisön Kisoihin, ellei kuningatar Elisabeth lahjoittaisi hänelle uutta saapasparia kokoa 13.

Kun Tansanian kanssa välit vaihteeksi kiristyivät 1978, Amin vastasi presidentti Julius Nyererelle "rakastavansa häntä niin, että menisi hänen kanssaan naimisiin, jos hän olisi nainen". Viattomien sotilaiden säästämiseksi Amin ehdotti, että hän ja Nyerere ratkoisivat välinsä nyrkkeilyottelussa, jonka tuomitsisi Muhammed Ali. Amin, entinen raskaansarjan nyrkkeilijä, totesi "pidän kuntoani niin hyvänä, että voin otella presidentti Nyerereä vastaan toinen käsi sidottuna selän taakse ja painot jaloissa." Ugandan parlamentti käsitteli ehdotuksen virallisessa järjestyksessä ennen kuin hylkäsi sen.

Idi Aminin virallinen titteli ei ollut pelkkä presidentti, vaan "Maan Kaikkien Petojen ja Merten Kaikkien Kalojen Herra ja Brittiläisen Afrikkalaisen Imperiumin Valloittaja Yleisesti ja Ugandan Erityisesti". Valloittaja potkittiin maasta vastarintaliikkeen ja Tansanian armeijan voimin vuonna 1979. Sen jälkeen hän eli maanpakolaisena Saudi-Arabiassa.