Somalian matkailuministeri Abdi Jimale Osmanilla on maailman helpoin tai vaikein ammatti. Kun The Economistin kirjeenvaihtaja tapasi hänet vuonna 2004 Modgadishussa, Osmanilla oli runsaasti aikaa haastattelijalle. Kaoottiseen Somaliaan ei ollut matkustanut nimittäin yhden yhtä virallista turistia sitten vuoden 1990.

Somaliaan suuntaavan turistin ei tarvitse olla huolissaan ylikansoitetuista hiekkarannoista, ei korviahuumaavasta yöelämästä, eikä tympeästä palvelusta. Somalialla voisi olla myös paljon tarjottavaa: kauniita rantoja ja herkullista hummeria Sharmo Hotelin kattoterassilla, josta avautuu hieno näköala pääkaupungin ylle.

Valitettavasti Somalialla on myös varjopuolensa. Sharmo Hotel suosittelee matkailijoille, että he vuokraavat vähintään kymmenen aseistettua vartijaa saattamaan turistin lentokentälle. Sikäli kun lentokenttä on toiminnassa.

Vuoden 1990 sisällissodan jälkeen keskenään taistelevien klaanien jakamalla valtakunnalla on edelleen tiettyä hohtoa, vakuutti matkailuministeri Jimale. "Turistit voivat vapaasti mennä katsomaan entisiä nähtävyyksiä. Ongelmana vain on, että ne on tuhottu." Economistin kirjeenvaihtaja vahvistaa asian kertomalla maan tasalle pommitetusta katedraalista, jonka ulkoseinään oli maalattu ystävällinen varoitus "Varokaa maamiinoja".

Matkailuministeri Jimale toivottaisi tervetulleeksi ulkomaista apua, jolla voitaisiin kohentaa Somalian kansallispuistoja. Ikävä kyllä ne sijaitsevat alueilla, jotka eivät ole hallituksen valvonnassa. "Suurin osa eläimistä on hävinnyt, koska ne on syöty", matkailuministeri huokaisi.

Somalia on kaikesta huolimatta paikka, jossa voi hankkia eksoottisia matkamuistoja ja tehdä vähällä rahalla todellisia löytöjä. Pääkaupungin torilla käsikranaattien kappalehinta on 10 dollaria. 20 tuhannella voi hankkia kokoelmiinsa kanuunan.

Matkailuministeri Jimale päätti haastattelun vakuuttamalla, että Somalia on harkinnan arvoinen matkailukohde. "Olen varma että turistit voivat poistua Somaliasta hengissä. Olen toiveikas sen suhteen että he eivät joudu kidnapatuksi. Ainakin pyrimme tekemään kaikkemme, etteivät he joutuisi kidnapatuksi, vaikka sitä saattaakin sattua."