1266783858_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Terveisiä Oulusta.

Meno perjantaina oli vielä suht säällinen, lähdin matkaan nimittäin klo 16 jälkeen juuri ennen kuin kaikki alkoi mennä päin prinkkalaa. Riihimäeltä pääsin eteenpäin vain 1 h 10 min myöhässä, ja Ouluun saavuin 1h 30 min myöhässä. Jos olisin mennyt sitä seuraavalla, Kolariin suuntaavalla junalla, olisin vieläkin palelemassa Riihimäen aseman ulkopuolella.

Ulkopuolella, koska myöhemmin tulleet heitettiin vartioinnin toimesta asemalta kylmästi ulos. Kaikki on ulkoistettu, jokaisella taholla on oma osavastuunsa, mistä seuraa välittömästi että kokonaisvastuuta ei ole kenelläkään.

Ennen vanhaan kun junissa oli junan vessa, ne toimi. Nyt on vesiklosetit, minkä johdosta neljässä vaunussa oli wc kiinni. Lumi tuiskusi vaunujen välistä sisään. Yhdessä perjantaiyön junassa oli ravintolavaunussa pakkasta. Minun junassani vain istumavaunun tuiskuisammassa päässä veto ja viima ja +14 C.

Paluumatka sunnuntaina oli suorastaan helppo. Pohjoisesta etelään kulkevien junien ainoa ongelma oli että jatkoyhteydet olivat myöhässä, minkä takia juna joutui odottamaan ja myöhästymään. Tampereen asemalla saattoi bongata vastapäätä Rovaniemen pikajunan, lähtöaika 12.00, todellinen lähtöaika 18.20.

Merkillepantavinta oli sunnuntai-illan baletti Riihimäen asemalla. Ensin kuulutetaan junassa kahden minuutin välein vaihtuvia tiedonantoja menettelytavoista. Viimeisimmän ohjeen mukaan menemme toivorikkaina odottamaan Lahden junaa laiturille 7. Sinne saapuu Hgistä juna. Heti kun siihen pääsee, meidät ajetaan ulos koska tämä ei mene Lahteen. Uusi juna tulee laiturille 8. Käymme sisään. Mitään ei tapahdu. Sitten kuulutetaan että junamme Lahteen lähtee kuin lähteekin laiturilta 7, ja sehän oli se sama juna josta hetki sitten ajettiin pois.

Päätepysäkillä Lahdessa väki pakkautuu sisään toiveenaan päästä sillä lähijunalla edes Kouvolaan. Toive oli hyvin ymmärrettävä, sillä Kajaanin juna oli tuossa vaiheessa 3h 30min myöhässä.

Selvisin todella vähällä.

Miten tässä maassa matkustettiin junalla siihen aikaan kun käytettiin vain höyryä ja lapioita?