2049168.jpg

Kuuntelureissulta palattuani silmiini osui uutinen, jossa yhdistyy kaikki: suositut online-adressit, virtuaalielämä, muotia olevat erilaisten parisuhteiden virallistamispyrkimykset ja yksityisen ihmisen olemattomat mahdollisuudet kieltäytyä hyväksymästä yhteiskuntaa ja maailmaa, jossa nimenomaan aikuiset ihmiset ovat menneet järjiltään.

Herra Taichi Takashitan nettiadressi on lyhyessä ajassa onnistunut saavuttamaan kansainvälistä huomiota. Vetoomuksen teksti kuuluu kokonaisuudessaan näin: "Kolmiulotteinen todellisuus ei enää kiinnosta meitä. Jos se olisi mahdollista, haluaisin olla kaksiulotteisen maailman kansalainen. Nykyisellä teknologialla sellainen ei vaikuta kuitenkaan mahdolliselta. Vähintä mitä voisi toivoa, olisi että edes avioliitot kaksiulotteisten hahmojen kanssa voitaisiin laillistaa. Kun tämä tavoite saavutetaan, adressin käynnistäjä aikoo naida Asahinan."

Mikuru Asahina on laskelmoidun moemaiseksi suunniteltu hahmo, suojeluvaistoa herättävästi käyttäytyvä pitkäsäärinen povipommi tavallista älykkäämmästä animesarjasta Suzumiya Haruhi no yuu'utsu. Takashitan tavoitteena on kerätä adressiinsa miljoona nimeä. Tätä kirjoittaessa tueksi on ilmoittautunut 2554 yleisön edustajaa.

Muuan adressin allekirjoittaja toteaa että pitkän aikaa hän on kyennyt rakastumaan vain kaksiulotteisiin henkilöihin ja onneksi hänellä on tällä hetkellä eräs tietty, jota hän todella rakastaa. "Vaikka hän on kuvitteellinen, tärkeintä on että rakastan jotakuta. Haluaisin oikeusjärjestelmän hyväksyvän tämän aloitteen millä hinnalla hyvänsä."

Ei ole uutta, että tosi otaku valitsee 3D:n sijasta 2D:n milloin vain. Mutta mitkä olisivat käytännön seuraukset? Kuten ilkikurinen blogaaja The Friggin Loonissa aiheellisesti kysyy: riittääkö avioeroon pyyhekumi? Olisivatko lapset vesiväritettyjä vai mustavalkoisia? Kaksiulotteisissa hahmoissa voisi olla sekin varjopuoli, että lakanat sotkeentuvat väriin. Harkittava olisi kenties sitäkin, eikö pahvikuvan pitäminen kaasuhellan vierellä essu yllä olisi paloturvallisuusriski.

Kiinnostavin problematiikka saattaa liittyä Asahinan naimakelpoisuuteen. On vaikea ajatella, että Mikurun luojilla, Nagaru Tanigawalla ja Kyoto Animationilla ei olisi asiaan mitään sanomista. Koska on itsestään selvää, että naimisiin menevän animaatiohahmon tulisi antaa asialle suostumuksensa ja hänen tulisi olla mielellään täysi-ikäinen, voisi kuvitella että avioliittoon hyväksyttäisiin vain niitä hahmoja, joiden ensiesiintymisestä on kulunut jo 18 vuotta. Samalla mitattaisiin tosi rakkauden aste. Jos on valmis vannomaan uskollisuutta myötä- ja vastoinkäymisissä, ei pitäisi olla mikään ongelma sitoutua hahmoon, joka on menettänyt jo muodikkaan statuksensa.

Madoka Ayukawan (synt. "1969"/1984), ovelle tunkisi kosijoita jonoksi asti tänäkin päivänä, ellei sitten mahdollisessa jatko-osan jatko-osassa Madoka lopulta naisi Kyosuken. Oikeuden tulisi ilmeisesti ottaa kantaa siihen, onko teoksessa suoritettu vihkiminen pätevä, sillä muuten hahmoparka joutuisi syytteeseen kaksinnaimisesta. Haaremisarjojen ystävät kukaties voisivat käynnistää toisen adressin, jossa vaaditaan 2-ulotteisen 2-naimisen sallimista. Sen sijaan tulevaisuudessa syntyvät hahmot, esim. 2031 syntyvä Mylene Jenius asettavat aivan uudenlaisia haasteita juridiselle ajattelulle. Kuinka suojella mahdolliselta hyväksikäytöltä sellaista hahmoa, joka ei ole vielä syntynytkään?
 
Mutta joutuisiko pyyhekumierosta maksamaan korvauksia? Aivan vastikään japanilainen 43-vuotias nainen tuotiin oikeuteen syytettynä siitä hyvästä että hän oli murtautunut ex-miehensä tunnuksilla virtuaalipeliin Maple Story ja pyyhkinyt miehensä hahmon. Nainen oli suuttunut siitä, että mies oli yllättäen ottanut hänestä eron. Hänelle vaaditaan viiden vuoden vankeusrangaistusta tai 5000 dollarin sakkoja. Vaatimuksiin ei näytä vaikuttaneen vähääkään se, että viranomaisten mukaan nainen ei suunnitellut minkäänlaisia kostotoimenpiteitä elävässä elämässä.

Suomessa adressit.comissa on viimeksi vaadittu Vesa-Matti Loirille roolia seuraavaan Terminaattoriin. Adressia yleisönosastoihin kirjoittelevien raivohullujen keski-ikäisten toimittamiseksi Madagaskarille ei ole valitettavasti saatavilla.

Siksi toisekseen, mitä pahaa Madagaskar on tehnyt.