1692951.jpg

Viimekertaisen vuodatuksen jälkeen tarvitaan jotain tahallisesti hauskaa. Tarkastelemme siis insinööritaidon sovelluksia epäsosiaalisten ainesten yhteiskuntakelpoistamisessa. Yhteiskunnan epäsosiaalinen aines tarkoittaa tässä kaikkia niitä yksilöitä, jotka ovat jostakin asiasta eri mieltä kuin esimerkiksi SDP, kokoomus, maalaisliitto, ruotsalaiset, kristilliset, vihreät, kommunistit, vennamolaiset, eläkeläiset, joogalentäjät, rekisteröimätön puolue Arto Lahti, jne. Jos joku unohtui, se sisältyy jne:hen.

Valistuneelle lukijalle on siis selvää, että hän tarkastelee tässä esityksessä silmästä silmään paitsi omaa menneisyyttään, eritoten tulevaisuuttaan.

Ihmisen lihasvoiman hyödyntäminen mekaanisilla pyörämekanismeilla on arkipäivää. Monia alan keksinnöistä ei ole suinkaan luotu yleiseksi iloksi ja hyödyksi, vaan rankaisumenetelmäksi. Väkipyörän avulla tehtävä työ on ollut suosittu rangaistusmenetelmä jo Rooman ajoista. Menetelmä ei ollut vain lihaksikkaiden herkulesten yksinoikeus. Vaakatasoon sijoitettua ruoria pyörittämään kelpasivat niin naiset kuin lapset, epileptikot, orjat ja vangit, kuin kaivostyöläisetkin.

Georgius Agricola mainitsee kaivosalan teoksessaan De re metallica 1556, että jaloin poljettavaa väkimyllyä käytettiin yleisesti. Jalkamalli oli mitä suositeltavin, sillä se vaikutti suoraan alaruumiiseen, joka tunnetusti on himon ja viettien riivaama, ja jonka kurittaminen vaikuttaa suotuisasti rahvaan eläimellisten viettien hallintaan.

Bicetren sairaala Ranskassa ylpeilee mittaamattoman syvällä kaivolla, joka on peräisin vuodelta 1735. Väkipyörä, jonka avulla vettä nostettiin, toimi alun perin 12 hevosvoiman moottorilla, johon kuului 12 hevosta. Vuonna 1781 edistyksellinen lääketiede ja psykologia oli päätynyt korvaamaan hevoset sairaalan potilailla, kaatumatautisilla ja hulluilla. Kaivoa käyttäneet 72 miestä tekivät vuorotyötä. He työskentelivät 24 tunnin vuoroissa per päivä.  

Vankiloihin juoksumaton/pyörän toi englantilainen Sir William Cubit, joka 1817 närkästyi nähdessään vankien joutilaisuuden. Sir William otti tehtäväkseen vankien uudelleenmuokkauksen opettamalla heille teollisuudessa hyödyttäviä taitoja ja tapoja, ja niinpä 44 vankilaa omaksui halullisesti ohjelmaansa ihmisvoimin pyöritettävän teollisuuden, joka vieläpä tuotti vankilalle voittoa. Irlantilaisissa sukuhistoriallisissa lähteissä Cubittin keksintöä pidetään yksinomaisesti niin pottumaisena rankaisuvälineenä, että sellaisen voi keksiä vain englantilainen.

Ensimmäinen amerikkalainen laitos nousi 1824 Bellevuen vankilaan lähelle New Yorkia, jossa vangit pyörittivät myllyä 10 tuntia päivässä, mukaan lukien ennenkuulumattoman lepsu 20 minuutin tauko per tunti, jonka jälkeen he taas nousivat rullien päälle - viereisessä erityisesti tarkoitukseen rakennetussa näköalarakennuksessa työtä tarkkailleiden katsojien suureksi iloksi. Rangaistuksella saattoi olla juhlapyhinä kuten pääsiäisenä jopa tuhat ilahtunutta seuraajaa.

Entinen uskoon tullut rapajuoppo, vanginvartija James Hardie kirjoitti 1824 opettavaisen ja sivistäväisen kirjasen Bellevuen laitoksesta ja kiinnitti huomiota työmenetelmän moniin etuihin: juoksupyörän avulla tehtävä työ ei vaatinut minkäänlaista koulutusta, kukaan ei voinut laiminlyödä tehtäviään, sillä 8-10 rinnakkain astelevan vangin tuli ottaa askeleet yhtaikaisesti, ja myllyn käytön sivutuotteena saatiin jauhoa jolla vangit ruokittiin. Menetelmä oli myös kyllin raskas rangaistukseksi. Sitä paitsi se oli riittävän tylsää ja monotonista jalostaakseen luonnetta.

Kuntopyörät ja juoksumatot tulivat kuvaan 1950-luvulla aluksi sairaaloiden testimenetelminä, joiden avulla diagnosoitiin sydän- ja keuhkovaivoja. Elintason noustessa ja luonnollisen liikkumisen vähentyessä rangaistusvankien luonteenjalostusmenetelmästä kehittyi teollisuudenhaara, joka ei markkinoinut asiakkailleen jalostunutta luonnetta vaan tervettä ja enemmän jaksavaa ruumista, joka ei läkähdy kilpailuyhteiskunnan oravanpyörässä. Vuonna 2002 Yhdysvalloissa oli 36 miljoonaa kuntosalien asiakasta.

Jos aiomme hyödyntää tätä tuhlattua lihasvoimaa maksimaalisesti, hankkeeseen sisältyy tiettyjä reunaehtoja. Ihmisruumis näyttäisi kykenevän tuottamaan 100 watin tehon kahdeksana tuntina päivässä. Tämän tuottamiseen ruumis tarvitsee noin 350 kaloria tunnissa, mikä käytännössä tarkoittaisi sitä, että työn raskaan raatajan tulisi syödä päivässä ehkäpä kolme lämmintä ateriaa. Tästä on helppo laskea, että nykyisillä ruoan hinnoilla moottorin hyötysuhde on negatiivinen.

Pyörä näyttää kuitenkin pyörähtäneen ympäri. Uusin tutkimus väittää, että muutaman minuutin päivittäinen harjoittelu juoksumatolla auttaa Downin syndroomasta kärsiviä pienokaisia oppimaan kävelemään neljä-viisi kuukautta aiemmin kuin tavallisesti.

Lasten juoksumatto
Pro Form PF500CX –juoksumatto
Yhteiskunta 2008 –juoksumatto

Liikeyritykset! Tiesittekö että voitte mainostaa mainioita tuotteitanne blogeissa, jotka kyseenalaistavat ankarasti tuotteidenne perusidean, mutta pidättäytyvät kritisoimasta tuotteidenne laatua tai toimivuutta! Itse asiassa en halua tietää tuotteidenne toimivuudesta tai laadusta yhtikäs mitään! Tarjoan vain tilaisuuden tuoda yleisön tietoon, että näitä tuotteita on olemassa! Palvelulla jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä! Kysykää tulikuumia suosituksia: SDP:n kuluttajaliitto, Mannerheimintie 15 A, Helsinki, kirjaroviota vastapäinen ovi.