Niinkin varhain kuin 1938 Dachaun ja Buchenwaldin varieteeteatterissa esiintyi joukko saksankielisen maailman lahjakkaimpia näyttelijöitä ja koomikoita. Muuan Berliinin kabareiden rutinoitunut esiintyjä käytti tilaisuutta hyväkseen ja esitti yleisölleen (vankeja ja SS-miehiä) hienostuneen uskallettuja lohkaisuja.

”Hyvät ystävät, olette todella onnekkaita että olette täällä tänä iltapäivänä. Täällä Buchenwaldissa meille on tarjolla koko Saksan paras taide ja parhaat taiteilijat. Täällä voitte todella nauraa sydämenne pohjasta vitseillemme. Tämä on valtakunnan vapain teatteri. Muualla teattereiden esiintyjät ja yleisö pelkää kuollakseen, että he joutuisivat keskitysleiriin. Meillä ei ole sellaisia ongelmia.”

”Tiedättekö mitä, ajat eivät oikeastaan muutu miksikään. Muistan sen, kun meillä oli keisari ja siat aina tuuppivat meitä. Sitten myöhemmin meillä oli tasavalta, ja muuttuiko mikään? Ei, edelleenkin siat tuuppivat meitä. Ja mitä on tänään?” Taidepaussi. Yleisö pidättää henkeään ja vilkuilee SS-miehiä silmäkulmastaan. ”No, tänään on maanantai.”

(Theatre Arts, New York, 1941)

Kuten tunnettua, ihmiset kuljetettiin Auschwitziin karjavaunuissa, joiden ikkunat oli peitetty. Pienestä raosta saattoi kuitenkin nähdä jotakin. Kun juna pysähtyi, mies tiiraili innokkaasti ratapihalle. ”Mitä sinä katselet?” kysyi hänen tyttöystävänsä. ”Haluan nähdä milloin konduktööri tulee”, mies vastasi. Minulla ei näes ole lippua.”

Auschwitziin saapuvat ohjattiin virkistävään suihkuun, jonka jälkeen heidät kynittiin kaljuksi. Monet itkivät, mutta muuan nainen alkoi nauraa. Parturit katosivat naurajaa kummissaan ja kysyivät, oliko tämä hullu. ”Ei, tämä on minulle ihan uusi kokemus. Ikinä ennen ei minulta ole leikattu tukkaa ilmaiseksi.”

Kaksi juutalaista tapaa Varsovassa. Toinen syö hajustettua saippuaa. Toinen kummeksuu moista käytöstä ja kysyy ”Moyshe, miksi syöt saippuaa jossa on tuollainen tuoksu?” ”No kas, jos kerran minusta tehdään saippuaa, on parasta haista hyvälle.”

Kun saksalaiset tulivat Varsovaan, he kulkivat kaikkialla huutamassa ”juutalaiset ulos, saksalaiset tilalle”. No, sitten he sattuivat juutalaiselle hautausmaalle…

(http://web.macam98.ac.il/~ochayo/absractn.html)