Kuten hyvin tiedämme, Jumala on kaikkivaltias ja kaukaa viisas. Viisaudessaan hän käski epäonnistunutta teologia ja pikkuvirkamiestä Charles J. Guiteauta lähtemään 2.7.1881 Washingtonin rautatieasemalle mukanaan revolveri ja siinä ladattu kuula, jolla piti tappaa Yhdysvaltojen presidentti James Garfield. Ainakin tämä oli Guiteaun versio tapahtuneesta.

Paikalle saapui nopeasti lääkäri D.W.Bliss, joka ryhtyi tutkimaan ampumahaavaa kylkiluiden välissä. Hän otti steriloimattoman metallilangan, ja työnteli sitä haavassa löytääkseen luodin. Rautalanka upposi kolme tuumaa syvälle, eikä luotia vielä tavoitettu, kun rautalanka takertui murskautuneisiin kylkiluihin ja se piti onkia ulos. Sen jälkeen kunnon tohtori sumeilematta työnsi haavaan pikkusormensa suurentaakseen reikää, jotta luodin näkisi paremmin. Haava muuttui nopeasti ensin siniseksi ja sitten mustaksi. Luotia ei löytynyt.

Lisää sormeilijoita saapui Garfieldin sairasvuoteelle Valkoiseen Taloon. Yksi etevimpiä yrittäjiä oli puhelimen keksijä Alexander Graham Bell. Puhelimia rakennellessaan Bell oli huomannut, että jos kahden kelan väliin sijoitetaan metalliesine, se vaikuttaa virtapiiriin siten, että kuulokkeesta alkaa kuulua ulinaa. Metalliesinettä tai keloja liikuttamalla voitiin vaikuttaa värähtelytaajuuteen. Bell oli keksinyt metallinpaljastimen. Hän kokeili sitä Hardingin sairasvuoteella, ja saattoi osoittaa, että luoti sijaitsi syvällä täsmälleen siinä kohdassa, mistä se oli ruumiiseen sisään työntynyt, mutta kuinka syvällä, sitä Bell ei osannut arvioida.

Lääkärit epäröivät mitä tehdä. Muutamien päivien sisällä presidentti Garfieldin kuume nousi. Lääkärit päättivät että nyt oli hätätilanne, joten he avasivat vuorostaan taas kerran haavan, ja kaivoivat vielä syvemmälle. Luotia ei löytynyt. Presidentti Garfield menehtyi 19.9.1881.

Ruumiinavaus paljasti, että luoti oli hyvin syvällä, kymmenen tuuman päässa haavasta. Lisäksi elimistö oli koteloinut vieraan esineen kalkkikerroksen alle. Jälkiviisaat historioitsijat ovat päätelleet, että jos Garfieldin ampumahaavaa ei olisi jatkuvasti sormeiltu, hän olisi selvinnyt hengissä. Vuoteen omana ja kuumeen heikentämänä hän ei selvinnyt innokkaasta hoidosta, jolla metsästettiin luotia, joka oli Garfieldin ongelmista tosiasiassa vähäisin.

Bellin keksintö kahdesta kelasta, jotka alkavat värähdellä kun niiden väliin asetetaan metalliesine, sai kuitenkin myöhemmin käyttöä. Sillä etsitään maasta vanhoja rahoja ja koruja, ja paikallistetaan miinoja.