1876639.jpg

Ehkä on niin, että henkilöt, jotka valitsevat asioidensa ajamisen keinoksi terrorismin, eivät ole varsinaisia välkkyjä. Jos fundamentalismin nousu on jotakin saanut aikaan, niin lähinnä sen että aina yhtä rattoisat uutiset typeristä varkaista ovat täydentyneet rattoisilla uutisilla typeristä terroristeista.

Iskua suunnittelevan jamesbondin olettaisi elävän mahdollisimman huomiota herättämättömästi ja noudattavan nuhteettomasti typeriäkin määräyksiä, ettei joutuisi kiinni ennen aikojaan. Hänen tulisi olla perillä siitä, että rahaliikenteen ei tule kulkea suoraan, vaan mutkien kautta. Hänen varusteensa pitäisi olla hankalia jäljittää, ei ainakaan ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta tämähän on marttyyrille liian maallista. Suurelle asialleen omistautuneen henkilön tunnistaa siitä, että  alkeellisimmat varotoimet ovat hänelle maallista turhuutta, josta ei tarvitse välittää kun taivasten valtakunta tuhansine iloineen kimmeltää silmien edessä. Mutta sattuu sitä muillekin. Huonekalukauppias Al Caponekin lopulta pidätettiin veronkierrosta.

Alkuvuodesta 1994 jordanialaiset moraalinpuolustajat tekivät iskuja paheiden pesiä vastaan. Synnin temppeleiksi he katsoivat sellaiset kohteet kuin videovuokraamot ja alkoholiliikkeet. 1.2.1994 31-vuotias putkimies Eid Saleh al Jahaleen marssi pienen pommin kanssa zarqalaiseen elokuvateatteriin. Teatterissa esitettiin turkkilaista pehmopornoa. Al Jahaleen ei ollut aiemmin kokenut tämänlaatuista taide-elämystä, joten elokuva vangitsi hänen mielenkiintonsa. Hän unohti kokonaan pommin, joka räjähti hänen jalkojensa juuressa ja silpoi hänen alaraajansa.

Oklahoman hullu pommimies Timothy McVeigh, joka 1995 räjäytti niinkin strategisen kohteen kuin liittovaltion virastotalon ja tappoi samalla 168 ihmistä, onnistui tulemaan pidätetyksi, koska hänen autossaan ei ollut rekisterikilpeä. Liikkuva poliisi pysäytti myöskin Michael Wagnerin heinäkuussa 2004, koska tämä ei käyttänyt turvavöitä. Autosta löytyi lentokäsikirjoja, lentosimulaattori, arabiankielisiä asiakirjoja, luodinkestävät liivit, kiväärin yötähtäin, 9 mm puoliautomaattinen pistooli ja satoja vöitä panoksia.

2. syyskuuta 1999 Israel siirtyi talviaikaan helpottaakseen ortodoksijuutalaisten tapaa rukoilla ennen auringonnousua Jom Kippuria edeltävällä viikolla. Palestiinalaisalueilla pidettiin voimassa kesäaika vielä parin viikon ajan. 5.9. pari palestiinalaisterroristia otti mukaansa aikapommin ja asettivat kellon Palestiinan ajan mukaan. Siirtäessään pommia Israelin alueella he pitivät silmällä kadunkulmissa näkynyttä Israelin aikaa ja kuolivat pommin räjähtäessä tuntia aiemmin kuin he ajattelivat.

Toukokuussa 2003 Casablancassa toteutettiin viisi pommi-iskua, joista kaksi meni jokseenkin mynkään. Yksi ryhmä sijoitti pommin juutalaiskortteleiden keskusaukiolle ottamatta huomioon, että oli sapatti ja aukio oli typötyhjä. Yksi pommimies räjäytti itsensä ja kolme marokkolaista vanhankaupungin suihkulähteellä, ei kovin kaukana juutalaisen hautausmaan suihkulähteestä, joka on hämmästyttävän samannäköinen.

29-vuotias Mahmoud Maawad oli laittomasti Yhdysvaltoihin saapunut siirtolainen, joka pidätettiin Memphisissä 2005 syytettynä lestinheitosta alaikäisille. Hän oli tilannut omalla nimellään Sportyn Pilottikaupasta lentokapteenin univormun, lentolaukun, radiokäsikirjan ja opetus-DVD:n nimeltä "Kuinka lentokapteenin tulee käyttäytyä". Hän oli maksanut ostoksensa luottokortilla, jonka luottoraja oli ylitetty. Luottokortin hän oli hankkinut luonnollisesti väärennetyllä sosiaaliturvatunnuksella. Sportyn Pilottikauppa ilmoitti asiasta FBI:lle, joka saapui tutkimaan hra Maawadin asuntoa. Koneelta löytyi lentosimulaattori ja tietoja Memphisin lentokentästä. Maawad kiisti tarmokkaasti terrorismiaikeet, mutta ei voinut välttää tuomiota petoksesta ja henkilötietojen väärentämisestä.

Los Angelesissa Alkuperäisen Islamin Liitto sattui tarvitsemaan jonkin verran rahaa toimintaansa, mitä se lienee ollutkin, ja päätti hankkia sitä ryöstämällä huoltoasemia. Yksi ryöstäjistä pudotti rikospaikalle matkapuhelimensa, jota poliisi käytti omiin tarkoituksiinsa ja vangitsi koko koplan.

2006 paljastettiin mahdollinen terroristisolu (viranomaisten huumorintajun ja nettitietämyksen huomioon ottaen näitä väitteitä sopii aina epäillä), johon kuulemma kuului 40 teini-ikäistä eri puolilta maailmaa. He olivat tavanneet etupäässä netin välityksellä ja ryhmän johtajaksi väitettiin 22-vuotiasta tunisialaista, joka chattaili radikaalien kanssa. Hänen nettinickinsä oli "Irhabi007", arabiaksi "Terroristi007".

Vuonna 2007 kuusi miestä, jotka suunnittelivat iskevänsä New Jerseyssä Fort Dixin sotilastukikohtaan, halusivat toimia jihadin parhaiden perinteiden mukaisesti ja jättää muistoksi uhoavan videon, jossa naamioituneet herrat huusivat iskulauseita ja ampuivat ilmaan. Kukaan miehistä ei osannut tehdä videosta DVD:tä, joten video lähetettiin paikalliseen liikkeeseen. Työntekijä, joka tarkisti videon teknisen laadun, ei pitänyt näkemästään ja hälytti viranomaiset. Viranomaisten mielestä epäuskottavinta koko jutussa oli, että tyypit kuvittelivat todella hyökkäävänsä USA:n tarkimmin vartioituun tukikohtaan, joka on niin vahvasti linnoitettu, että se sisältää sotilasvankilan.

30.6.2007 tapahtui surullisen kuuluisa isku Glasgown lentokentälle. Räjähdysainelastissa huristellut jeeppi yritti ajaa terminaalin ovesta sisään, mutta osui lentokentän lasiseinään. Kun suurempia vaurioita ei syntynyt, vapaustaistelijat yrittivät täydentää työnsä valuttamalla bensiiniä kanistereista. Sitten he silminnäkijöiden hämmästykseksi sytyttivät bensiinin tuleen ja samalla itsensä. Itsemurhakandidaatit, lääkäri Bilal Abdullah ja Kafeel Ahmed saivat palovammoja. Pahoin palanut tri Abdullah kuoli sairaalassa.

Kun Khomeinin Iran lähetti nuorukaisiaan sotaan Irakia vastaan, sotilaille ripustettiin kaulaan muovinen taivasten valtakunnan avain. Kunniakasta marttyyria odottaa paratiisissa kaikki kuviteltavissa olevat maalliset ilot, ennen kaikkea kuuluisaksi tullut lupaus 72:sta tai 70:stä neitsyestä. Vuonna 1505 kuollut tuottelias 283 teosta laatinut imaami Al-Suyuti ei nähnyt lupausta vertauskuvana, vaan totisena totena. Al-Suyutin mukaan "joka kerran kun nukumme hourin kanssa, huomaamme hänet neitsyeksi. Sitä paitsi Valittujen penis ei ikinä pehmene vaan erektio on ikuinen. Jokainen Valittu nai 70 houria niiden naisten lisäksi, jotka ovat olleet hänen vaimoinaan maan päällä, ja kaikilla on mitä kiihottavimmat vaginat."

2001 ilmestynyt kielitieteilijä Christoph Luxenburgin teos Die Syro-Aramaische Lesart des Koran antaa ymmärtää, että ikuista erektiota odottaville olisi tapahtunut kauhea erehdys. Luxenburgin mukaan monet Koraanin tekstin omituisuudet käyvät ymmärrettäviksi, jos tietyt sanat luetaan Syyrian arameana, joka oli kirjakieli ennen arabiaa. Vertailuteksteistä käy selville, että aramean "hur" on valkoisen monikko. Suurassa ylistetään jotain muuta kuin neitsyitä, nimittäin läpikuultavan vaaleita rypäleitä, mahdollisesti viiniä. Kirjaimellisesti käännettynä marttyyria odottaisi Valhallassaan 72 rusinaa. Vääräuskoisille ja kirotuille sellaisia ylellisyyksiä ei ole tarjolla. He saavat juoda katkeria kiehuvia juomia.

Newsweekin numero, jossa haastateltiin salanimellä kirjoittavaa Luxenburgia, takavarikoitiin Pakistanissa. Mutta ei pidä olla ennakkoluuloinen Pakistania kohtaan. Siellä sentään on mahdollista asettaa presidentti syytteeseen ja ajaa asiaa oikeusistuimissa, kunnes valtionpäämies katsoo parhaaksi jättää paikkansa. Läntisen maailman demokratioissa taas on tapana sietää pöljäkettä seuraaviin vaaleihin saakka.