keskiviikko, 15. maaliskuu 2006
1940: Utopia keskellä mahdottomuutta
Viro liitettiin Neuvostoliittoon 1940. Aamulla heinäkuun 30. päivänä Viron viimeinen presidentti Konstantin Päts kirjoitti muistion sodanjälkeistä rauhankonferenssia varten.
Asiakirjassa oli kahdeksan kohtaa.
1. Viron tuli yhdistyä Suomen kanssa liittovaltioksi.
2. Molemmilla valtioilla on yhteinen valtionpäämies.
3. Maanpuolustusta ja ulkopoliitikan johtoa varten olisivat yhteiset laitokset, samaten yhteinen talouspolitiikka ja valuutta, sekä yhteinen lainsäädäntö talouden ja yhteiskuntaelämän aloilla.
4. Oppikouluissa järjestettäisiin riittävästi valtion molempien kielten opetusta.
5. Lainsäädäntö- ja hallintoelimet toimisivat kummassakin maassa sen omien perustuslakien mukaisesti. Yhteisten kysymysten ratkaisemista varten toimisivat lakia säätävät valtuuskunnat (kuten aiemmin Itävalta-Unkarissa).
6. Koska kummallakin maalla on erikseen kehittynyt siviili- ja rikoslaki (Suomessa Ruotsin oikeusjärjestyksen pohjalta), kummallakin valtiolla olisi omat tuomioistuimensa.
7. Kummankin valtion rajoja tulisi korjata siten, että rajantakaiset suomensukuiset kansat joutuisivat joko Suomen tai Viron alueelle, tai voisivat siirtyä sinne.
8. Kummankin maan perustuslakien tarkistamiseen ja laajaan täydentämiseen turvauduttaisiin vain siinä tapauksessa, että molemmat valtiot omaksuisivat monarkkisen perustuslain. Kummankin maan hyväksyntä olisi välttämätön.
Tämä jäi viiteenkymmeneen vuoteen viimeiseksi asiakirjaksi, jonka Viron tasavallan presidentti ja samalla Viron tasavalta laati. Kirjoittamispäivän iltana 30.7.1940 Päts ja hänen sukulaisensa kyyditettiin karkoituspaikkaansa Ufaan. Päts eli vankileireillä ja mielisairaaloissa vuoteen 1956, jolloin hänet teloitettiin ruiskuttamalla ilmaa injektioruiskusta sydämeen. Vankileirillä teloitetut haudattiin maakuoppiin ilman seremonioita. Pätsin kohdalla tehtiin poikkeus. Hänelle nikkaroitiin arkku, koska "hän oli sentään presidentti".
Suomessa Pätsin testamenttia ei ikinä otettu harkittavaksi. Jatkosodan aikana oli muita kiireitä, sodan jälkeen ehdotus oli täysin mahdoton, ja vuonna 1991 Viro loi valtiomuotonsa uudelta pohjalta. Suomen ja Viron valtioliitto jäi viimeiseksi epätoivoiseksi aloitteeksi, jonka Päts otti esiin Viron tasavallan viimeisinä tunteina kun kaikki muut keinot olivat epäonnistuneet. Järkeviä toteutumisen mahdollisuuksia sillä ei koskaan ollut.
Edesmennyt toimittaja Max Rand muisteli, kuinka laulujuhlilla 300 000 ihmisen joukossa hän tajusi äkkiä säikähtäen, että tässä yhdessä paikassa oli koolla neljännes koko maailman eestiläisistä. Sen verran heitä oli ja on. Ei enempää eikä vähempää. Vielä 1980-luvulla tällaiset ajatukset koettiin pakahduttavina. Tänä päivänä suomalaiset ja virolaiset ovat yhdessä Euroopan Unionissa, valtioliitossa, jossa ei ole isäntää eikä isäntäkansaa, vaan pelkästään vähemmistöjä.
Konstantin Päts olisi luultavasti ollut siitä iloinen.
Kommentit