2067253.jpg

Onko sinulla liikaa vapaa-aikaa? Eikö elämässäsi ole riittävästi haasteita? Onnittelen. Extreme Ironing on juuri sinua varten!

Extreme Ironing (EI) tai Äärisilitys (ÄS) on epätodennäköinen yhdistelmä elämysurheilua ja kodinhoitoa, itse asiassa performanssitaiteen laji, jossa harjoitetaan silittämistä mitä epätodennäköisimmissä paikoissa. Äärisilitystä on todistettu tapahtuneeksi mm. kanootissa, polkupyörän satulassa, hiihtorinteessä, patsaiden päällä, jyrkänteillä, veden alla, kanjonissa kummastakin rotkon seinämästä jaloilla tukea hakien, sotatoimialueilla, jne.

Virallinen sivusto www.extremeironing.org kuuluu määrittelevän äärisilityksen ulkoilmatoiminnaksi, joka tuottaa samalla sen tyydytyksen minkä hyvin silitetystä paidasta voi saada.

Kuten melkein kaikki hurmaavat typeryydet ja urheiluhenkeä osoittavat kummallisuudet, äärisilityksenkin keksi englantilainen. Neuletehtaassa työskennellyt Phil Shaw aloitti umpipöhköyden vuonna 1997 takapihallaan Leicesterissä ja hahmotti pian lajin suuntaviivat: tarvitaan mies, silityslauta, silitysrauta ja mahdollisimman epätodennäköinen ympäristö silitystapahtumalle.

Hitoshi Matsuzawa, joka toi äärisilittämisen Japaniin 2005, kuvaa lajin tavoitteita seuraavalla tavalla: "Ajatelkaa kuinka monta ihmistä maailmassa silittää. Jos olisit Olympialaisissa äärisilityksen kultamitalisti, olisit todellinen mestari. Olympialaisissa on jo curling ja synkrouinti. Miksi ei äärisilitys?"

Vakavimmat alan harrastajat harjoittelevat nostelemalla silitysrautoja ja painamalla silityslautoja. Äärisilitys ei vaadi ainoastaan urheilullista suorituskykyä usein mahdottomissa olosuhteissa, vaan myös sitkeyttä jotta suorituspaikalle edes pääsisi. Kun suorituksen hetki koittaa, silittäminen on tehtävä hienostuneesti ja nonchalantisti. On keskityttävä ryppyihin kainalon kohdalla, vaikka tasapainoilisi samaan aikaan nuoralla. "Äärisilitys tarjoaa henkeäsalpaavia luonnonmaisemia ja elämyksiä, edistää ruumiillista kuntoa ja terveyttä, ja tarjoaa mahdollisuuden pukeutua hyvin."

On suuresti hämmentävää, että lähes kaikki Extreme Ironing –sivustot ovat kadonneet netistä. Mitä on tapahtunut? Jäljellä on vain tämä asiasta innostuneen kansalaisen kutsu kerätä alan suomalaiset harrastajat yhteen:
http://www.relaa.com/index.php?topic=8324.0

Toivotan onnea. Itse voisin ajatella silittäväni kravatteja varpaillani. Sen äärimmäisempään ei kannata minua pyytää.