2017580.jpg

"24.10.
Satoi. Oli kylmä päivä tänään.
Oli hauska saada paljon valoa blogin lukijoilta!
Nautin tänään elämästäni kohtalaisesti."

Taas kerran on todistettu, että jos jotakin voi keksiä, se on jo Japanissa olemassa. Kuten netinkäyttäjät tietävät, Suomessa on blogaava Kasvi (vihr). Japanissa puolestaan on blogaava kasvi, jonka nimi on Midori (vihreä).

Kasvin nimen valintaan vaadittua satumaista mielikuvituksen suuruutta emme käsittele. Mutta Kamakuran Donburi Cafen ruukkukasvi kertoo todellakin päivittäin tuntemuksistaan blogissa, joka hyödyntää "botanista käyttöliittymää". Kamakuralainen it-yhtiö on kehittänyt järjestelmän, jossa sensorit tarkkailevat kasvin lehtien pinnalla kulkevaa heikkoa luonnollista sähkövirtaa. Siitä on saatu indikaattori, joka kertoo välittömästi asioita ilman kosteudesta, lämpötilasta, valoisuudesta ja lähistön ihmisolentojen vaikutuksesta. Datan pohjalta luodaan yksinkertainen blogiteksti, jolla kasvi kommunikoi ihmisolentojen kanssa kautta maapallon. Tämä kasvi luonnollisesti puhuu japania. Periaatteessa mikään ei estäisi kasvia käyttämästä muitakin kieliä, kunhan Midori-san edistyy opinnoissaan.

Midori-kasvi aloitti blogaamisen kuukausi sitten. Blogitekstissä Midori kuvailee kasvin näkökulmasta päivän säätä ja yleistä vointiaan. Erityisen iloissaan Midori on, jos blogin lukijat painavat blogin nappulaa, joka sytyttää fluoresoivan valon. Näin Midori pääsee yhteyttämään synkälläkin ilmalla. Valonkytkentäwidgettiin ilmaantuu samalla reaaliaikainen kuva Midorista lamppujen alla. Tosin kokeiltaessa kuvassa näkyi lähinnä ruukku.

Anteeksipyytelemättömän vihreä blogaava kasvi on ohjelmiston kehittelijöiden mielestä vasta alkua. Ohjelmistoyhtiö Kayacin mielestä botaniset käyttöliittymät voisivat parhaimmillaan innostaa ihmisolentoja tajuamaan ympäristönsä uudella tavalla. 

Kyou no Midori-san