1319189187_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Katsoin animaatioelokuvan First Squad. Hauskinta siinä oli dvd:n takakansi, jossa on ilmoitettu ikärajat: Norja K-11, Suomi K-13, Ruotsi K-15. Tällä lottorivillä saakin kolme oikein ja lisänumeron. Jos Veikkaus Oy:n harjoittama elokuvatarkastus tulevaisuudessa korvataan levittäjien ilmoitusmenettelyllä, niin ei tule yhtään ikävä.

Siirrymme asiaan...

Niilo Tarvajärven kovaonninen Joulumaa-hanke oli radikaalisti aikaansa edellä. Jos hän olisi esittänyt suurisuuntaisen skenaarionsa Joulupukin maasta vuotuisine maailmanlaajuisine tv-lähetyksineen viime vuonna eikä 50 vuotta sitten, ideaan olisi välittömästi tartuttu ja se olisi saanut tuekseen valtiovallan ja EU:n kaiken tuen. Sen sijaan kävi niin, että jouduttiin turvautumaan lahjoitusvaroihin, jotka katosivat mystisesti ties kenen taskuun, ja vuosikymmenien jahkailun jälkeen saatiin pystytettyä Napapiirille yksi matkamuistomyymälä ja pahainen savuinen kota. Jos ulkomaisia turisteja oli koskaan todella tarkoitus saada paikalle, laskettelukeskukset veivät ne.

Tämä ei kuitenkaan ole edes surkeinta. Alan lyömättömät vakiot teki huvipuisto nimeltä Lapland New Forest, joka toimi Walesin rajalla vuonna 2008. Turistipyydys, joka mainosti itseään autenttisilla valokuvilla rekikoira-ajeluista, saattoi erehtyä antamaan hivenen harhaanjohtavan kuvan palveluidensa laadusta, sillä useat vimmastuneet kävijät alkoivat vaatia rahojaan takaisin.

25 punnan pääsymaksun pulittaneet lapsiperheet löysivät itsensä keskeltä katerpillareiden tasaamaa mutaista jorpakkoa. Se metsikkö, mikä tontille oli jäänyt jäljelle, oli saanut peitteekseen valkoista muovitahnaa suoraan aerosolipurkista. Lohduttomaan syksyn hämärään ankeuteen toi valoa puitten siimekseen sovitettu täytetty jääkarhu ja pukin kennelissä muutama kitukasvuinen siperianhusky, jotka istuivat apaattisina koppiensa ja autonrenkaiden välissä. Pukin majan tallissa istui olkikasan päällä masentuneen näköinen kaurista muistuttava pehmolelu. Porojen sijasta paikalle oli toimitettu kolme aasia, jotka näyttivät nälkiintyneiltä. Myös vieraat vaikuttivat nälkiintyneiltä, sillä luvattujen ”jouluisten Lapin herkkujen” virkaa toimitti tontille kyhätty 1 nakkikioski.

Odotettu valokuvaus Joulupukin sylissä oli mahdollista 10 punnan ylimääräistä kuvausmaksua vastaan, mistä ei oltu etukäteen kerrottu. Äkämystyneet vanhemmat eivät katsoneet hyvällä, että Joulupukki oli ”töykeä”, käytti huonoa kieltä, ja kaiken huipuksi pukki oli tavattu ovensuusta tupakalla, mitä ei pidetty erityisen jouluisena näkynä. Silti jonotus pukin luokse kesti pahimmillaan tunteja. Raymond Briggsin kuvakirjan ja animaatioelokuvan malliseksi yriteltyä lumiukkoa, joka piti sisällään väsähtäneen avustajan huopa-asun alla, sai kuvata maksutta. Mainostettu ”valon tunneli” osoittautui kuusikujaksi, joiden oksille oli ruiskutettu lisää purkkilunta. Myös välikohtauksia esiintyi. Muuan perheenisä, jolla tuntien jonottaminen keitti yli ja jota kehotettiin menemään jonoon uudestaan, läimäisi joulupukkia naamalle ja kolme tonttua joutui kahakkaan mukaan.

Nähtävyyden omistaneet Mearsin veljekset, jotka olivat aluksi käskeneet valittajien puhua pukille, korostivat että heidän tietojensa mukaan 95% kävijöistä olisi ollut tyytyväisiä ja ne, jotka nostavat mokomasta metelin, olisivat joka tapauksessa ammattivalittajia. 1300 ammattivalittajaa katsoi tulleensa huijatuksi ja kanteli viranomaisille. Joulumaan mainossivut katosivat salaperäisesti internetistä ja asia vietiin oikeuteen. Victor ja Henry Mears, joiden taustalla oli useita hämäräperäisiä liiketoimia, tuomittiin 13 kuukaudeksi vankeuteen. Arvioiden mukaan 60- ja 66-vuotiaat veljekset olivat ehtineet ansaita joulukeskitysleirillään miljoona puntaa. Henry Mears halusi lausua puolustuksekseen, että puiston nettisivuilla olleet kuvat oli tarkoitettu ensisijaisesti ”luomaan joulumieltä”. Hänen mielestään vieraiden vaatimukset täyttyivät.

Murha.info-foorumilla asiaa käsitellessä muisteltiin 1990-luvun alussa Auraan rakennettua Kalevala-puistoa. Kalevala-puisto pääsi otsikoihin yhden ainoan kerran, kun sinne oli murtauduttu ja harjoitettu ilkivaltaa. Paikallislehti oli kuuleman mukaan otsikoinut tapauksen näppärästi "Kalevala-puistossa käynyt vierailijoita. Poliisi tutkii asiaa".

The Sunin lähikuva huijauksen pääjehusta sisältää kiintoisia valokuvia ainutlaatuisesta nähtävyydestä. Lukijaa saattaa tosin lievästi hermostuttaa, kuinka nerokas tietokoneautomatiikka on osannut iskeä sivulle Lapin matkojen mainosbannerin.

27.10.2011 Kuinka sattuikaan, herrat pukkiveljekset on vapautettu sillä perusteella että valamiehistön jäsen tekstiviesteili oikeudenkäynnin aikana. BBC