4686.jpg

1969

17.5 saunassa. Minulla 19.5. lähtö neuvotteluihin Leningradiin. Jukka Piironen kehotti kertomaan Kosyginille seuraavan jutun: Miksi Etelä-Karjalan tytöillä on niin suuri tavara? - Koska venäläiset ottivat pois Kannaksen. Onpa juttu!

22.9. Sanoin kerran että Ceausescu muistuttaa Ahti Karjalaista, mutta on 10 x charmittomampi.

23.9. Unkarilaisia vitsejä: Brezhnev, Ceausescu ja Dubcek ajoivat autolla. Tuli tienhaara. B: aja vasemmalle. C: aja oikealle. Dubcek kuiskasi autonkuljettajalle: näytä vasemmalle ja aja oikealle.
Tsekkoslovakialainen tiedusteli unkarilaisilta, miksi olette tulleet tänne. Unkarilainen: tulimme katsomaan, miksi olemme täällä.

16.11. Padasjoella Rainer Schildtin luona jänisjahdissa. Ei mitään.

25.12. Lähetin jouluksi Elsa ja Lauri Kivekkäälle Poukan Porvarin päiväkirjan "hyvää joulua toivottaen", Aleniuksen Sosialistiseen Suomeen "hyvää uutta vuotta toivottaen".

1970

16.3. Sietämätön vaalitulos. Olin Yleisradiossa seuraamassa vaaliyön ja aamulla onnittelemassa Kaisa Raatikaista. Harmittava humala ja muutenkin paha olo.

31.3. Sydänfilmi otettiin. Saksela luonani. Filmistä voidaan päätellä, että anormalia, joka oli kahdessa viimeksi otetussa, on jossakin määrin parantunut. Saksela tekee sen johtopäätöksen, että yöllä 16.3. on ollut lievä veritulppa, mutta hänen mukaansa hyvin lievä.

10.4. Kalle Kaihari kirjoitti kirjeen ja oli mustasukkainen, kun ei päässyt hiihtoretkelle. Saatana. Kirjoitin suorat sanat!

24.9. Saunassa prinssi Philip ja suurlähettiläs Ledwidge + Philipin adjutantti ja minä. Ilta kului hyvin ja lopuksi juotiin Riiga-balsamia. Philip sai pullon mukaansa kun klo 2 lähti pois. Iloinen heppu, on sillä Elisabethilla tietämistä.

26.9. Beljakovilla juutalaisvitsejä: Kieviläinen kertoo: oletko kuullut, että Israelissa kaksi meikäläistä on ilmataistelussa ampunut alas kaksi meikäläistä. Kieviläinen kysyy odessalaiselta: kuinka paljon Odessassa on asukkaita - 650 000 - Kuinka monta juutalaista? - Oletko kuuro?

16.10. V.S.Stepanov aamiaisella: Skp:n onneton tila johtuu Pessistä. Hän on heikko. Hertta Kuusinen, "tuo vanha huora", on jättäytynyt sivuun.

11.12. Lähdin kalalle ja jänisjahtiin Riskilään. Ei kalaa, ei jänistä. 14.12. laukonpeurajahdissa Alastarolla. Ei kaatoa, paljon nähtiin.


1971

13.4. Porvoon ylioppilaskokeista kysymys: Mitä valtaoikeuksia on Suomen presidentillä. I vastaus: TP nimittää paavin 3:sta arkkipiispan suosittelemasta ehdokkaasta. II vastaus: Myös opillisella saralla TP toimii, kun hän kastaa uudet professorit.

24.4. Kosygin arvosteli hinnannousuja. Ahti: kun palkat nousevat 10% ja tuottavuus vain 4%, ei hintoja voida pitää ennallaan. Kosygin: asia on niin sosialistisessa systeemissä, mutta ei kapitalistisessa!

9.8. Söin aamiaista Suomen Pankissa. Hetemäki, O.J.Mattila, Levo. Minä: en kandideeraa, se on varma. H: sen ymmärrämme, mutta jos valitsijamiesvaalien jälkeen enemmistö pyytää. Minä: tällä kertaa en suostuisi. Mutta eihän maailmanmenosta tiedä, millainen on tilanne 1974.

11.8. Kun tuli pres.vaalista kysymys, Vladimirov sanoi, että hän juttelee kaikkien ehdokkaiden kanssa, mutta vain yksi ehdokas on hänellä. Minä: en kandideeraa.

18.8. Poika Tuominen tiedusteli rupeanko vasemmiston ja keskustapuolueiden pres.ehdokkaaksi. Vastasin, että ehdokkaaksi en ryhdy. P-T: mites presidentiksi? Siihen vastaan myöhemmin.

4.10. Minut tehtiin Kiteen kansalaiseksi!

2.11. Suopon Alhava luonani. Kertoi että ortodoksi kirkkoherra, rovasti V.M.Tsvetskov on tunnustanut antaneensa vuodesta 1959 lähtien korvausta vastaan kirkonkirjatietoja Nl:n lähetystön sihteereille Skvortsov ja Taratynkin. Eilen Tsv. pidätetty, vakoilusyyte. Suutuin ja sanoin, että taas on vaalien alla vakoilujuttu! Miksi pidätyksestä ei puhuttu minulle? Ei tavattu eilen. - Eikö ollut varaa odottaa päivä? Sanoin tuolle pöhkölle, s.o. Alhava, että Tsvetskov on vapautettava heti, asia keskeytettävä, vaalien jälkeen puhutaan enemmän. Saatanan hölmöt!

1972

19.4. Tietenkin henkilökohtaisesti olisin mieluummin ollut ehdokkaana vaaleissa, sillä tiedän, mitä sanotaan kun erikoislakia tarvitaan. Mutta Vennamo olisi saanut liian paljon tyytymättömien ääniä. Puolueen vuoksi minun oli (epäselvää) poikkeuslaki.

26.5. Oulun yliopiston filosofinen tiedekunta vihki minut kunniatohtoriksi.

29.11. Sain Tellervo Waldenilta kiitoskirjeen Juuson kuoleman johdosta lähettämääni surunvalitteluun. Ihmettelin aluksi. En muistanut, että Juuso oli kuollut. Kunnes taas selvisi. Puhuin Haloselle.

10.12. Peurajahdissa Alastarolla. Ei peuraa.

1973

24.1. Hämeenlinnassa metsästysseuran 100-vuotisjuhlassa. Jänisjahti. Ei jänistä.

19.2. Koko ajan sumuista ja loskakeli. Lämpö +puolella, vesi- ja tihkusadetta. Lumi sulanut H:gissä. Surkeaa. Ei voi hiihtää.

21.2. Mikko Juva ja Sukselainen ovat tiedustelleet, saavatko tehdä ehdotuksen Nobel-palkinnosta. Olen torjunut. (Myöhemmin Norrbottenin maaherra Ragnar Lassinantti pyytää samaa. Kekkonen suostuu.)

3.4. Stepanov pyysi minua puhumaan Sinisalolle. Minä: en puhu, sillä minua heitetään heti Lenin-sitaatilla vasten turpaa.

13.-15.5. Kalalla Riskilässä: Nurmela, Rastas, Levo, Saksela. Ei yhtään kalaa!

1.6. Levo kertoi, että Harala oli hänelle kertonut vasta nyt seuraavaa. Kun olin aamulenkillä 26.5. olin Seurasaaren sillalla horjahtanut ja pysähtynyt. Harala oli koettanut kaulasta valtimoa, joka oli rauhallinen. H. oli ottanut koiran ketjun kädestäni. Olin ollut paikallani pari minuuttiua ja sitten jatkanut matkaani. En muista tästä mitään.
Olen ollut murheissani, sillä olin uskonut, että vanheneminen on vielä kaukana. En todella ole havainnut missään kohti, että olisin jonkin seikan osalta tuntenut olevani vanhempi kuin 20 v. sitten. Tämä kaikki on yllättävää, suoraan sanoen kauhistuttavaa, jos sen oikein sanon. Onko erottava heti, vai voiko odottaa poliittisesti sopivaa aikaa, sen saa Halonen päättää.

13.6. Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta kävi pyytämässä saada antaa minulle kunniatohtorin arvo. Hyvä on. Tapahtuu ensi syksynä.

15.6. Halonen ja Kivalo luonani. 3 lyhytaikaista muistinmenetystä todettu. 1) työhuoneessa 2) tammikuussa lenkillä ja 3) toukokuussa lenkillä. On harkittu mikä se on : rasituksesta aiheutuva verisuonispasmi. Muistiaukko. Kirjallisuudesta tunnetaan 80 tapausta. Suomesta muutamia. Hyvänlaatuinen, ei hankala. Voi uusiutua, siihen varauduttava. Uni tärkeä ja lepo päivällä. Lääkehoito kuten tähän asti. Kalamatkat hyviä. Ilmeisesti tässä on kaikki vielä suht hyvin. Mieluisa sairausraportti.

Urho Kekkosen päiväkirjat 3, toim. Juhani Suomi (2002).

Kekkosen päiväkirjojen kansilehdellä vuoden 1972 kohdalla lukee "Kuninkaitten ja presidenttien ei pitäisi kuolla virassa, siitä tulee aina hitonmoinen kopeli!" Samoissa päiväkirjoissa Kekkoselle ei kuitenkaan kelpaa kukaan seuraajaksi. Koivistosta ei saa selkoa, hän jahkailee ja puhuu kvasifilosofiaa. Virolaisella ei ole politiikan tajua, ei sormenpäätuntumaa politiikkaan, ja hänen virheensä ovat monet. Karjalainen on alkanut saada tunnustuksia Neuvostoliitolta, minkä Kekkonen näkee todistukseksi siitä että Karjalainen on kehittynyt ihmisenä aina vain huonompaan suuntaan. Kekkoselle valta muodostuu 1970-luvun alussa haavikkolaiseksi palatsiksi, jonne on vaikea päästä sisään, mahdotonta päästä ulos. Hän kirjoittaa päiväkirjaansa, että jos häntä tarvitaan, niin hän ei ole karkuri, mutta hän on liian arvokas henkilö ollakseen ehdokkaana vaaleissa, jotka näyttäytyvät hänelle alentavana näytelmänä.

Niin kyseenalaista tunnustusta ei olekaan, etteikö se hivelisi Kekkosta. Hymy-lehden päätoimittajalle Kekkonen kirjoittaa 1975, kun Hymyn lukijat ovat äänestäneet 75-vuotiaan presidentin Suomen seksikkäimmäksi mieheksi: "Pyydän, lisätkää se ansioluettelooni." Heikkenevää terveyttä ja vaimonsa kuolemaa Kekkonen pakenee järjettömiin kuntonäytös- ja hiihtosuorituksiin ja menee testiin, jossa todistetaan että 75-vuotiaalla teräsvaarilla on 40-vuotiaan fyysinen kunto. 1980 Tampereella Ratinan stadionilla kymmenien tuhansien katsojien edessä Kekkonen puhuu mikrofoniin soopaa ja hyppelee rivien yli. Kuin yhteisestä sopimuksesta puhetta ei käsitellä lehdistössä, ja sen TV-taltiointi hyllytetään yli kymmeneksi vuodeksi. Vuonna 1973 lääkäreiden kanssa todettu kalastusmatkojen hyvä vaikutus kestää vuoteen 1981, jolloin Islannissa kalareissulla kaikki on lopulta ohi. Koneesta talutetaan dementoitunut vanhus, joka ei ole ollut presidentti pitkään aikaan.