1107507.jpg

Säveltäjä Joseph Haydn kuoli 31.5.1809 Napoleonin miehittämässä Wienissä. Sota-ajan oloissa kuuluisalle säveltäjälle järjestettiin yksinkertaiset hautajaiset Gumpendorfin seurakunnan kirkkomaalla. Hautajaisten jälkeen kaksi frenologian harrastajaa Karl Rosenbaum ja Johann Nepomuk Peter lahjoivat suntion ja varastivat Haydnin pään. Herroista Rosenbaum oli Haydnin työnantajan, Esterhazyn perheen sihteeri ja Peter Ala-Itävallan aluevankilan johtaja.

Frenologia oli 1800-luvun muotitiede. Sen mukaan ihmisen luonteenpiirteet ja lahjakkuus on pääteltävissä kallon muodoista. Poikkeuksellinen kyvykkyys olisi nähtävissä kallon kyhmyistä, jotka ovat pullistuneet kehittyneen aivojen alueen paineesta. Opin keksaisi vuonna 1800 saksalainen psykologi Franz Gall, joka oli tehnyt havainnon, että mulkosilmäiset opiskelijat selviävät opinnoissaan parhaiten.

Pään varkaus ei ollut järin miellyttävä toimenpide, koska kertoman mukaan ruumiin haju oli jo voimakas. Rosenbaum ja Peter keittivät pään ja puhdistivat kallon. Sen jälkeen he ottivat esiin harppinsa, tekivät frenologiset mittauksensa ja totesivat että Haydnin musiikkikyhmy oli täydellisesti kehittynyt. Kallo asetettiin lepäämään valkoiselle tyynylle ja suljettiin mustaan ikkunalliseen laatikkoon, johon oli kiinnitetty kultainen lyyra.

1820 prinssi Nikolaus Esterhazy II otti päämääräkseen siirtää Haydnin jäännökset Gumpendorfista sukuhautaan Eisenstadtiin. Kun prinssi sai kuulla että pää puuttui, hän päätteli vikkelästi että harrastajafrenologit Rosenbaum ja Peter ovat olleet asialla. Peter ja Rosenbaum vastasivat, että prinssi suvaitsee puhua päättömiä. Kalloa ei löytynyt kotietsinnöissä, sillä Rosenbaum oli kätkenyt sen olkipatjaan, jonka päällä hänen vaimonsa makasi etsinnän ajan. Frenologit päättivät lopulta ratkaista ongelman luovuttamalla prinssille väärän kallon.

Kuolinvuoteellaan Rosenbaum testamenttasi kallon Peterille ehdolla, että kun tämä vuorostaan kuolee, hän testamenttaisi kallon Wienin musiikinystävien seuralle. He saivatkin Haydnin kallon haltuunsa 1895. Kun seura vastaanotti arvovaltaisia vieraita, Haydnin kallon esittely oli ohjelman päänumero.

1932 prinssi Paul Esterhazy rakennutti Haydnille loisteliaan haudan Eisenstadtin Bergkircheen. Kyseessä oli sama kirkko, jossa Haydnin säveltämät messut kantaesitettiin. Prinssi toivoi että Haydnin maalliset jäänteet voitaisiin koota kokoomateokseksi tähän hautaan, mutta musiikinystävien seura oli niin ystävystynyt Haydnin kyhmyiseen kalloon, että aie ei toteutunut ennen kuin 1954.

Aiemmin samassa sarjassa: Oliver Cromwellin seikkaileva pää