1714705.jpg

Se olikin liian ovelaa ollakseen totta.

Toukokuussa 2008 lehtien sivuilla kerrottiin maailman suurimmasta piirroksesta – jos se on oikea nimitys. Ruotsalainen Erik Nordenankar esitteli verkkosivullaan http://biggestdrawingintheworld.com tekniikkansa, jonka avulla hän oli luonut planeettamme kokoisen piirroksen. Hänen piirustuspaperinaan oli koko planeetta ja kynänä salkku, johon oli pakattu GPS-laite akkuineen. Käytännön toteutuksen hoiti kuriirifirma DHL, joka sai tehtäväkseen kuljettaa salkku tarkalleen annettujen koordinaattien mukaan ympäri maailmaa edestakaisin. Tuloksena oli jättiläismäinen yhdellä viivalla muotoiltu kuvio, jonka voi tulkita esimerkiksi vapahtajan muotokuvaksi. Viiva kulki kuuden maanosan ja 62 valtion kautta ja sen pituudeksi muodostui 110 664 kilometriä.

Teoksen saama huomio ylitti kaikki odotukset. Piirroksen kiemurat merellä saivat osan yleisöstä epäluuloiseksi (mikä alus tekisi kiemuroita merellä yhden asiakkaan oikkujen mukaan?) ja niinpä toukokuun lopussa Nordenankar sijoitti sivulleen täsmennyksen. Kyseessä oli Beckmansin muotoiluinstituutille tehty lopputyö, jonka toteuttamiseen herra Nordenankarilla ei ollut varaa, koska hänen budjettinsa teokselle oli vaatimattomat 20 000 kruunua. Mutta idea on toimiva ja toteuttamiskelpoinen. Salkku voidaan rakentaa siten, että paikannin saa virtaa tarvittavien 55 päivän ajan, ja sen liikkeitä voidaan seurata 24 tuntia vuorokaudessa.

GPS-taiteilija Stavros on harrastanut samantapaisia teoksia, joita on näytteillä hänen sivustollaan http://theworldismycanvas.com. Stavros on toteuttanut mittasuhteiltaan pienempiä, joskin varsin kookkaita teoksia ympäri maailmaa. Sivulta löytää mm. hänen piirtämänsä jalanjäljet, jotka hän loihti Roomaan, kaupunkiin jonne kaikki tiet vievät.