Kuvittelin olevani japanilaisen idolipopin läpikyllästämä ja luulin jo että olen nähnyt aivan kaiken, alkaen sukupuolettomista humanoidi-idoleista ja päätyen purkufirman duunariin, joka rokkaa haalarit jalassa ja kypärä päässä. Mutta mitä vielä. En ollut nähnyt aktivisti-idoleita.

Seifuku Koujou iinkai perustettiin jo 1992 ja menossa on nähtävästi 13.-16. sukupolvi. Päävokalisti Anna Okawa on 17-vuotias. SKi:n levy-yhtiö Idol Japan Records on suurinpiirtein maailman toiseksi pienin levypulju, ja kengännauhabudjetin huomaa liiankin selvästi videoilta ja esiintymisistä. Siitä huolimatta SKi on onnistunut tuomaan julki 20 vuoden aikana 1200 levytettyä kappaletta.

Ei tässä mitään, sillä Japani on B-idoleita täynnänsä, mutta Seifuku Koujou iinkai on päättänyt hyödyntää markkinan, jota muut eivät käytä. He esittävät kantaaottavia protestilauluja vääryydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta.

Tämän seikan edessä kuulija joutuu täydellisen hämmennyksen valtaan, kuten Morning Musumen foorumilla kirjoitettiin: ”Kaikki on pielessä. Sanat eivät sovi tanssiin. Sanat eivät sovi sävellykseen. Esiintyjien ilmeet eivät sovi sanoihin. Näin videon kuukausi sitten, mutta kyynikko minussa ei päästä otteestaan irti. Eikö tämä kappale ole malliesimerkki siitä, että idoleilla ei ole tahdonvoimaa? Tekevätkö he kaiken mitä käsketään? Vaikea kuvitella että he välittävät koko asiasta. Mutta sitten näin yhtyeen 24. albumin, joka julkaistiin 2003. Se sisälsi enemmän tyypillistä idolipoppia, mutta joukossa oli kappaleita nimeltä ”En ymmärrä sotaa” ja ”Maailmanrauha nyt”. Silloin tajusin, että tästä tässä ryhmässä on kysymys. Heistä ei ikinä tule järisyttävän kuuluisia. He ovat juuri tällaisia.”

Hyvät naiset ja herrat, perinteisen pirteää japanilaista idolipoppia, jota esittävät energiset teinitytöt seifukut yllä näppärän koreografian kera – ja kommentoivat Fukushiman ydinonnettomuutta räväkämmin kuin kukaan muu japanilainen artisti on tehnyt. Sallinette anteeksi tuhottoman huonon käännökseni, joka on tarkoitettu vain antamaan yleisvaikutelmaa.

Da! Da! Da! Genpatsu no uta

Siitä ei siitä ei saa puhua sanaakaan
Koska se koska se on valtakunnan virallinen periaate
Valehdellaan että mitään ei tapahtunut
Ruumiille ei aiheudu välitöntä vaaraa

Toki on toki on se suurenmoinen keksintö
Sille on sille on ryöppy sanoja joita en oppinut
Becquerel Cesium Meltdown Turbiinirakennuksessa
monitoroidaan mikrosieverttejä vieläkin

Emme unohda, ydinvoimamarkkinoijat
Jos se on turvallista, eläisitte siellä itse
Te vaikeuksien aiheuttajat,
Ettette häpeä.

Pau pau pau pau pau paukahtaa ydinvoimala
Pau pau pau pau pau paukahtaa suureen ääneen
huudamme maailmalle vaarallista totuutta

Sellaiseen aikaan poliitikot ovat hyödyttömiä
Aina vaan aina vaan heillä on valta ja kunnia
Muuttolinnut yllättyvät luonnon muutoksista
Evakkoleiriin menen mutta mistä mutta minne tiedä en

Emme unohda ydinonnettomuutta
Emme unohda sen suuruusluokkaa
maalla ja merellä kunnes se on painunut kaikkien mieleen

Pau pau pau pau pau paukahtaa ydinvoimala
Pau pau pau pau pau paukahtaa ydinvoimala
Emme unohda ydinonnettomuutta