1144733.jpg

Joulun ja uuden vuoden tietämillä 1999 Cardronassa Uudessa-Seelannissa paikallisen maatilan piikkilanka-aitaan ilmaantui neljä naisten rintaliiviä. Kukaan ei tiedä miksi, minkä tähden juuri tänne, eikä sitäkään kenen toimesta, mutta alullepanijoiksi epäillään paikallisia naisia. Rintaliivien ilmaantuminen piikkilankaa koristamaan herätti huomiota ja kokoelma kasvoi. Kun helmikuussa 2000 rintaliivejä oli aidassa kuutisenkymmentä, tunnistamaton sabotoija repi ne pois.

Rintaliivien riisuminen aidasta herätti enemmän huomiota kuin niiden ilmaantuminen. Cardronan rintiliiviaidasta tuli uutinen ja turistikohde. Rintaliivejä lähetettiin ympäri maailmaa ripustettavaksi Cardronan aitaan. Paikalla vieraillut pappi siunasi virallisesti aidan. Syksyyn mennessä paikalle oli ripustettu 200 rintaliiviä, jolloin sabotoija iski uudestaan. Tihutyöntekijät olivat kaataneet samalla aitaa. Aitaa valvonut lammasfarmari John Lee ilmoitti asian poliisille ja tarjoutui maksamaan 500 dollarin palkkion hyväntekeväisyyteen lasten terveydenhoidon hyväksi tiedoista, jotka johtaisivat vandaalien jäljille.

Lisähuomion seurauksena rintaliiviaita vain komistui. Vuoteen 2006 mennessä aitaan oli ripustettu jo 800 rintaliiviä. Paikallisten kokoamista lehtileikkeistä käy ilmi, että paikalla oli vieraillut suomalainen journalisti, saksalainen TV-ryhmä, ja amerikkalaisessa valokuvauslehdessä ainoa kuva Uudesta-Seelannista kuvasi nimenomaisesti rintaliiviaitaa. Muutamat leskimiehet halusivat muistaa edesmenneitä vaimojaan ja lähettivät heidän rintaliivinsä ripustettavaksi aidalle.

Nyt paikallishallinnon paikallispoliitikot osoittivat hyödyllisyytensä ihmiskunnalle ja taipumuksensa erikoistua pahantekeväisyteen. He vaativat rintaliivejä poistettavaksi, koska ne olivat "liikenneriski" ja koska paikalle saapuvat japanilaiset opiskelijat nolostuisivat (!) näystä. Kun valtuutetut saivat tietoonsa, että aita sijaitsi julkisen tien alueella, he poistattivat 1500 rintaliiviä 9.9.2006. Tämän seurauksena Wanakassa myöhemmin samana vuonna tehtiin rintaliivien yhteensolmimisen ME-koe, jolla kerättiin yli 10 000 dollaria hyväntekeväisyyteen.

Rintaliiviaita ei näytä olevan ainutlaatuinen ilmiö. Kuvan ottanut Uutta-Seelantia kiertänyt valokuvaaja kertoo nähneensä maassa rintaliiviaidan lisäksi pöksyaidan, polkupyöräaidan, kenkäaidan ja sukka-aidan.
http://www.imagescapes.co.nz/IMG_3848.html