2149445.jpg

Taikauskoisuudesta puheen ollen.

Winchesteristä tuli maineikas tuotemerkki, koska se oli ensimmäisiä toimivia ja käytännöllisiä sarjavalmisteisia kiväärejä, jossa luodit syötettiin lippaasta. Näin kiväärillä saattoi ampua peräkkäin useita laukauksia lataamatta välillä. Aiemmin oli yritetty soveltaa Colt-revolverin tyyppistä rullaa, mutta kiväärissä se ei oikein toiminut. Vuoden 1873 Winchester olikin "ase jolla länsi valloitettiin".

Valmistajan perhe ei saanut kauaa nauttia menestyksestä. Perustaja Oliver Winchester kuoli 1880 ja hänen ainoa poikansa William Winchester vuotta myöhemmin vain 44-vuotiaana. Hänen tyttärensä Anne oli menehtynyt muutaman viikon ikäisenä 1866. Yhtiön ja omaisuuden peri leski Sarah Winchester (1839-1922), joka masentui syvästi menetyksistä. Tarinan mukaan Sarah etsi apua meediolta, joka kertoi että perhe on kirottu, koska liian moni on menettänyt henkensä heidän aseidensa takia ja nyt henget janoavat kostoa. Häntä kehotettiin etsiytymään länteen, aloittamaan alusta ja rakentamaan uusi talo itselleen ja hengille jotka häntä seuraavat. Jos talon rakentaminen loppuu, Sarah kuolisi. Jos taloa rakennettaisiin jatkuvasti, hän eläisi ikuisesti.

Sarah Winchester teki työtä käskettyä ja sijoitti perintönsä hyvään tarkoitukseen. Ei toki orpojen ja vähäosaisten hyväksi, vaikka hän lahjoittikin tuberkuloosin torjuntaan kaksi miljoonaa dollaria, vaan lähinnä karistaakseen pahoja henkiä kannoiltaan. Kalifornian San Joseen nousi kartano, jota rakennettiin keskeytyksettä seuraavat 38 vuotta vailla kokonaissuunnitelmaa. Pääarkkitehti oli Sarah Winchester itse, joka luonnosteli jokaisen huoneen tarpeen vaatiessa vaikka pöytäliinalle, mutta ei pitänyt lukua siitä miten laajennukset sopivat jo rakennettuun. Tämä selittääkin kiehtovan rakennelman monet erikoisuudet, kuten portaat jotka eivät johda minnekään, ovet jotka johtavat seinään, ikkunat jotka eivät anna minnekään, savuhormit jotka eivät johda sisälle ja niiden vastapainoksi 47 takkaa joista useissa ei ole savuhormeja, ja keittiön joka on kadonnut johonkin umpeen rakennettuna (mutta kyllä sen täällä jossakin piti olla). Uskotaan, että Sarah Winchester rakennutti kadonneet huoneet, umpinaiset salakäytävät sekä hyödyttömät portaat ja ovet henkien harhauttamiseksi. Takka kuului olleen erityisen vaarallinen kapistus, koska henget saattaisivat tulla savupiipusta sisään.

Toisin sanoen tuloksena oli lasten unelmatalo, jossa ei ikinä asunut lapsia, ja joka piti sisällään kaikki nykyajan mukavuudet keskuslämmitystä myöten. Kaasulamput syttyivät katkaisijasta kääntämällä. Talossa oli kolme hissiä, joista yksi kulki hämäävästi vaakatasossa. Viisi keittiötä oli valmiina ruokkimaan nälkäisiä sieluja eri puolilla kartanoa. Viihtyvyyttä lisäsivät tiffanylasiset lasimaalaukset, jotka nostivat talon ikkunoiden lukumäärän päälle tuhannen. Vuonna 1922 arvioitiin rakennuksen maksaneen 5,5 miljoonaa dollaria sen ajan rahaa.

San Franciscon maanjäristys 1906 romutti osan rakennuksesta ja vangitsi Sarah Winchesterin osittain romahtaneeseen kartanoonsa muutamaksi tunniksi. Kun hänet kaivettiin esille, hän käski rakennusmiesten keskeyttää lähes valmiin julkisivun korjaamisen. Hän uskoi vihaisten henkien järjestäneen maanjäristyksen, koska julkisivu oli lähellä valmistumistaan ja luonnosteli sen tilalle lisäsiipiä.

Winchester oli myös kiinnostunut pahan onnen numerosta 13 ja piti huolta että se esiintyi rakennuksessa toistuvasti. Kyntteliköissä on 13 haaraa. Vaatekoukut esiintyvät 13:n sarjoissa. Pihalla puu on leikattu numeron 13 muotoon. Joka perjantai 13. päivä kello 13 suurta kelloa soitetaan 13 kertaa. Kun Sarah Winchesterin kuoltua hänen kassakaappinsa avattiin, sieltä löytyi vain hänen mies- ja tytärvainajansa hiussuortuvat ja testamentti, joka oli jaettu tietysti kolmeentoista osaan ja allekirjoitettu 13 kertaa.

Winchesterin kuoltua 1922 (ikuiseen elämään emme ota kantaa) talohirviön rakentaminen lopulta päättyi. Tänä päivänä Winchester Mystery House on kiinnostava turistikohde, jonne pääsee kiertokäynnille 22-23 dollarin hinnasta. Kausikortti 55 dollaria. 

http://www.winchestermysteryhouse.com/