Uutinen: Plutoniumnäytteitä ei lähetetty ulkomaille. Ne analysoitiin Japanissa. Asialla JAEA ja Japan Analysis Center. Japan Analysis Center mainostaa kotisivullaan, että plutoniumnäytteet tutkitaan 22 tunnissa. (Takashi Uesugi @ twitter)
Miten siis Crapcolta kesti viikko ensin lähteä kaivelemaan näytteitä ja toinen viikko siihen, että tulokset saatiin julki?
Tähän asti Japanissa on ilmoitettu becquerelit kiloa kohden. Muualla maailmassa, kuten Tsernobylissä, becquerelit ilmoitettiin neliömetriä kohden. Kun nyt on kaksi viikkoa varoiteltu suurinpiirtein korvaan kirkumalla, että Tsernobyliä ja Fukushimaa ei saa, ei voi, eikä pidä vertailla keskenään, niin tämä toivehan toteutuu. Bq/kg:sta ei saa interpoloitua bq/m2:ta, ennen kuin tehdään muutakin kuin lapionpistokokeita.
Maailmassa sattuneiden onnettomuuksien suuruusluokan vertailu datan perusteella ei näytä olevan joillekin tiedettä, vaan majesteettirikos, jollaiseen ei pidä ryhtyä.
Japanin opetusministeriö näyttää olevan asiasta toista mieltä. Päivän New Scientist kertoo: cesium-laskeuma on verrattavissa Tsernobyliin. Kuinka laajalti, se on vielä tietymätöntä.
Tsernobylissä määriteltiin sastuneimmiksi alueiksi ne, joista löytyi cesiumia yli 1490 kBq/m2. Maataloustuotanto yli 550 kBq/m2 -alueilla tuhottiin. 18.3. alkaen Japanin opetusministeriö on jatkuvasti todennut yli 550 kBq/m2 45 km leveällä vyöhykkeellä 30-50 kilometriä voimalasta luoteeseen. Siellä sijaitsee mm. Iitate, jonka radioaktiiviset jodipitoisuudet herättivät aiemmin huomiota. Korkein mitattu arvo on ollut 6400 kBq/m2. Nihonmatsu Cityssä on todettu 1816 kBq/m2 ja Kawamatassa 1752 kBq/m2. "Jotkin näistä luvuista ovat todella korkeita", totesi IAEA:n edustaja Gerhard Pröhl.
Kartasta vastuussa Ranskan ydinturvakeskus
Tepco-showta ei edes televisioida. Ne näkyvät netissä, koska paikalla on vihainen lehtimies Yasumi Iwakami, joka pitää läppäriä päällä salissa ja releoi ennalta ilmoittamattomina aikoina pidetyt tilaisuudet katsojille. Kiusallisia kysymyksiä, kuten miksi tulokset viipyvät, esittää sitten toinen vihainen lehtimies Takashi Uesugi.
Kunnon skep-- kansalainenhan tyytyisi keinuttelemaan itseään afaattisena kiikkustuolissa ja odottelisi, että joskus parin kolmen vuoden päästä tulee mahdollisesti IAEA:lta raportti.
Edgessä julkaistiin kommentaareja ennustamisen sietämättömästä vaikeudesta. Sosiologi Eiko Ikegami kiinnitti huomiota, että on ainakin kahdenlaista japanilaista todellisuutta. Tsunami toi esiin japanilaisten yhteenkuuluvuuden ja keskinäisen avun verkostot, jotka ovat valtava myönteinen voimavara. Mutta se toi myös esiin japanilaisen poliittisen jähmeyden, maan organisaatiokulttuurin,joka elää aivan omaa elämäänsä omassa maailmassaan.
"Toisin sanoen, japanilainen yleisö ja koko maailma on kohdannut kahdenlaisia todellisuuksia. Opetusministeriö on mitannut erittäin korkeita, Tsernobyliin verrattavia säteilyarvoja maaliskuun 17. päivästä alkaen, ja silti NISA ja Tepco kieltäytyvät hyväksymästä, mitä on tapahtumassa. Toinen todellisuus perustuu tieteellisiin mittauksiin. Mitä voimme sanoa toisesta todellisuudesta?"
"Valitettavasti japanilaisessa byrokratiassa tämä on aivan arkipäiväistä. Suurissa projekteissa, kuten ydinlaitoksissa, on aina mukana arviokomitea, jossa on edustettuna tiedemiehiä. Kriittiset tiedemiehet on tapana korvata yhteistyökykyisemmillä henkilöillä. Symbioosissa elävien byrokraattien ja tiedemiesten arviokomiteat ovat vaarallisen epäkriittisiä ja saavat yhtiöt kadottamaan objektiivisen kuvan todellisuudesta."
"Ainoa mikä yllättää, on että vielä tässäkin vaiheessa he käyttäytyvät kuin kyseessä olisi pikku onnettomuus, jonka selvittämiseen menee pari päivää. On totta, että Tsernobyl oli valtava räjähdys, joka sai aikaan säteilyryöpsähdyksen. Mutta nyt Fukushima on päästänyt ilmoille samantyyppisiä saastelukemia kahden viikon ajan, eikä loppua ole näkyvissä. On mahdollista, että maalis- ja huhtikuun yhteenlaskettu säteily ylittää huomattavasti Tsernobylin määrät."
- Varapääjohtaja Muto, mikä on teidän roolinne Tepcossa?
- Olen yksi sen sotilas.
(Takashi Uesugi @ twitter)
Eikä rivistä livetä.
Kommentit