Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä Oxfordin ja Cambridgen välinen soutukilpailu syntyi 1829 kun kilpailevissa yliopistoissa opiskelleet kaksi ystävystä Charles Merivale ja Charles Wordsworth haastoivat toisensa. Vähitellen tapahtumasta tuli jokavuotinen. Meidän aikoihimme asti on maailmassa ollut kaksi huomattavaa amatööriurheilutapahtumaa, Jukolan Viesti ja Thamesin soutukilpailu. Valitettavasti kilpailu on mennyt Lontoossakin niin kovaksi, että yliopistojen joukkueissa on esiintynyt maajoukkuetason soutajia eri maista. Opiskelijatyypit, sellaiset kuin TV-koomikko Hugh Laurie, joka souti Cambridgen joukkueessa 1980, alkavat olla joukkueissa vähemmistössä.

Ennusmerkit nähtiin jo 1987, jolloin Oxfordin venekunta nousi kapinaan. Joukkueeseen oli värvätty vahvoja amerikkalaisia soutajia, joista jonkun oli luovutettava paikkansa, koska joukkueen johtaja Donald Macdonald (!) halusi itse soutaa. Amerikkalaiset vetäytyivät leikistä kokonaan kuusi viikkoa ennen starttia. Kaikkien ällistykseksi Oxfordin reservijoukkue voitti kilpailun. Sen jälkeen joukkueissa on nähty säännöllisesti olympiaedustajia.

Tämä on kovin valitettavaa, sillä ammattilaisille sattuu harvemmin tapauksia, jotka maustavat amatööriurheilua niin mainiolla tavalla. Ajat, jolloin sankassa sumussa BBC:n selostaja John Snagge tokaisi kekseliäästi ”en näe kumpi johtaa, mutta se on joko Oxford tai Cambridge” tuntuvat olevan takanapäin.

Cambridge kunnostautui ensimmäisenä upottamalla veneensä kesken kilpailun 1857, mutta Oxford pani tiukasti kampoihin onnistumalla tässä taiteenlajissa kahdesti 1925 ja 1951. 1978 Cambridge tasoitti pelin.

Upein kilpailu nähtiin kuitenkin 1912. Kumpikin vene upposi. Oxford souti alussa johtoon, mutta vene alkoi pian vuotaa. Perämies H. Bensley-Wells muisteli, että he päättivät soutaa Thamesin penkalle ja tyhjentää veneen. Veneen tyhjennyksen aikana yksi soutaja äkkäsi yleisön joukosta kaverinsa ja häipyi omille teilleen. Muu joukkue ihmetteli tyhjennetyn veneen äärellä minne yksi soutaja oli hukkunut.

Hukkunut soutaja saapui takaisin paikalle, ja perusteli katoamisensa hyväntuulisesti ”Näin tuolla yhden tyypin, sen nimi on Boswell.” Perämies Bensley-Wells joutui nopeasti kertaamaan arvon soutajalle, että meneillään on niinkutsuttu kilpailu, joten päiväjärjestykseen palaaminen ei olisi vain kiireellistä, vaan jopa hyvinkin tärkeää. Soutaja huikkasi Boswellille ”terve sitten”, ja Oxford palasi joelle jatkamaan soutua.

Oxford oli tuskin ennättänyt saada veneensä uudestaan joelle, kun he näkivät Cambridgen miehistön ohittavan heidät – uiden, koska heidän veneensä oli uponnut. Thames oli nyt täynnä veneitä ja laivoja, joista kalastettiin Cambridgen venettä joen pohjasta, ja kilpailu keskeytettiin siihen.