Poliitikkojen ja näyttelijöiden henki haisee. Tel Avivin yliopiston mikrobiologi Mel Rosenberg on saanut selville, että sylki tappaa kidassa muhivia bakteereja. Paljon puhuvilla ihmisillä sen sijaan on se paljonpuhuva piirre, että heidän suunsa kuivuu, mistä bakteerit ovat ylen kiitollisia.

Myös rikollisten henki haisee. Stoke-on-Trentissä murtovaras Steve Jonesin paljasti hänen huono hammashygieniansa. Jones oli paennut poliisia jalkaisin, siepannut muoviletkun, ja hypännyt joen kaislikkoon piiloon. Poliisit eivät onnistuneet keksimään muoviletkun päätä, mutta poliisikoira Barney nuuski tienoota innokkaasti ja löysi helposti murtovarkaan hänen hengenhajunsa perusteella. Herra Jones ehti piileskellä joessa kymmenen minuuttia.

Työtätekevät vasta haisevatkin. Sanomalehtimies Ian White, 36, oli saanut työnantajaltaan jo kolme virallista varoitusta ”huolimattoman ulkoasunsa” johdosta ennen kuin hän sai potkut. Hänen hajuongelmansa pomoporras oli rohjennut ottaa puheeksi vain kerran. Työtuomioistuimessa työnantaja ilmoitti, että heillä oli syytä uskoa reportteri Whiten levittämän katkun antavan haastateltaville kyseenalaisen kuvan hra Whiten edustamasta julkaisusta. Työtuomioistuin oli kaiken huipuksi samaa mieltä, eikä nähnyt hra Whiten erottamisessa moitittavaa. Hra White myöntyi toteamaan, että avioeron jälkeinen masennus on saattanut johtaa jossakin määrin henkilökohtaisen hygienian laiminlyömiseen.

1999 tiedotettiin tapauksesta, jossa muuan aikoinaan broilerinjalostamossa työskennellyt englantilainen sattui raapaisemaan kätensä kananluuhun. Vähäisestä vammasta alkoi vuosikausia kestänyt koettelemus. Hän alkoi haista niin kammottavalle (kuulemma eltaantuneelle ruokavarastolle) että hän ei enää uskaltanut liikkua julkisilla paikoilla pelätessään ihmisten lynkkaavan hänet. Muuten mies on täysin terve, joskin hänen tilansa on masentanut häntä. Anonyymia potilasta hoitanut lääkäri Peter Holt on kokeillut kaikkia mahdollisia antibiootteja ilman tulosta. Miehen ihosta on tavattu clostrudum-bakteereja, joita esiintyy maaperässä ja ihmisen suolistossa.

Wienin ylipoistosta taas tiedotetaan että kauniit ihmiset haisevat hyvältä. Mies- ja naisopiskelijoita pyydettiin haistamaan sokkotestissä vastakkaisen sukupuolen yllään pitämiä t-paitoja ja arvioimaan niiden luonnollisen hajun miellyttävyys. Selvästi parhaalta tuoksuivat paidat, joiden kantajalla oli symmetriset kasvot ja vartalo. Symmetrisillä ihmisillä on myös vahvempi immuunijärjestelmä ja heitä pidetään muutenkin miellyttävämpinä kuin epäsymmetristä rupusakkia.

Stanfordissa on puolestaan keksitty, että ihminen haistaa vasemmalla sieraimella eri tavalla kuin oikealla. Hajuaistimuksiin tuntuu vaikuttavan sieraimen sisäinen ilmavirta.

Kanadassa taasen tutkijat ovat tuoneet julki sen tyrmistyttävän tiedon, että vanhempien mielestä heidän omat lapsensa haisevat hyvältä. Tätä puolueellista näkökantaa ei pysty edes muiden ihmisten mielipide horjuttamaan. Äidit pitävät lastensa hajua alusta alkaen erittäin hyvänä. Isät huomaavat asiantilan vasta, kun he ovat saaneet käsitellä lasta muutaman päivän ajan. Lapsettomat naiset puolestaan enimmäkseen inhoavat lasten hajua.

Vuonna 2006 lopulta selvisi sekin, miksi metallilla, kuten esim vanhoilla rahoilla, on metallin haju ja mistä se tulee. Dietmar Glindemann Leipzigin ylipoistosta poisti kysymyksen päiväjärjestyksestä toteamalla ykskantaan, että metalli ei haise. Haistamme vain oman ruumiinhajumme. Ihmisihon kemialliset yhdisteet muuttavat koostumustaan sillä hetkellä kun ne koskettavat metallia, ja tuloksena on haju, jota pidetään metallin hajuna.

Taistelussa dementiaa vastaan on saavutettu uusi virtsanpylväs, kun englantilaiset psykiatrit ovat alkaneet käyttää hajuja vanhusten muistin palauttamiseksi. Tarina ei kerro, kuinka paljon aikaa ja rahaa tämänkin keksinnön tekemiseen nämä tomppelit käyttivät. Kuka tahansa muu olisi nimittäin voinut kuiskata jo aikapäiviä sitten heidän korvaansa sanan ”madeleine-leivos”. Joka tapauksessa, Fred Dale on kehittänyt tarkoitukseen nostalgisen hajupaketin, joka sisältää hajuja, jotka olivat yleisiä 50-60 vuotta sitten, mutta ovat sen jälkeen kadonneet maailmasta. Se palauttaa seniorikansalaisten mieleen menneen maailman vanhoine teepannuineen ja pyykkitupineen, pommituksessa palavat rakennuksey ja sairaaloiden Lysolin. Eräs koehenkilö muisti äkisti sairaalan hajua haistellessaan jopa vanhan kiväärinsä sarjanumeron.

Englantilaiset hajuvesivalmistajat olivat pitkään ihmetelleet miesten partaveden tuloa jälleen muotiin. Lopulta keksittiin selitys. Kyse ei ollut partateränkäytön renessanssista, vaan siitä että naiset ovat alkaneet käyttää miesten partavettä. Monien naisten mielestä miehinen partavesi antaa heistä työpaikalla dynaamisemman, nuorekkaamman ja tehokkaamman vaikutelman kuin pliisu metsäkukkien tuoksu.

Tämäkään ei tietysti päde kaikkien suhteen, sillä geenit määräävät sangen monia asioita, mm. sen millaisesta hajuvedestä pidämme. Ihmisillä on taipumus valita sellainen hajuvesi tai tuoksu, joka vahvistaa heidän omaa ruumiinhajuaan, mikä puolestaan mainostaa heidän geneettistä perimäänsä. Koehenkilöt puettiin t-paitaan, joka tarjottiin jonkin ajan päästä koehenkilöiden haisteltavaksi. Osoittautui että ruumiinhajun perusteella sekä miehet että naiset kokivat miellyttävimmäksi sellaisen ruumiinhajun, joka indikoi mahdollisimman erilaisesta immuunijärjestelmästä. Hämmästyksestä toivuttuaan tutkijat myönsivät että tuloksessa on järkeä. Jos vanhemmilla on toisistaan poikkeava immuunijärjestelmä, niiden yhdistelmä tuo lapselle parhaat mahdollisuudet selviytyä hengissä.

Mikä ei ole sittenkään kovin ihmeellistä, sillä kaikkiin maailman eläimiin verrattuna ihminen on ehdottomasti haisevimmasta päästä. Vihje kaikille naistenlehtien toimittajille ja kolumnisteille: niin sanottu antiperspirantti ei toimi. Ei ole koskaan toiminut. Ei tule koskaan toimimaan. Tämä on totuus. Sori. Ainoa tapa jolla mies voi estää paitojensa kainalo-osuuden märkiintymisen on rapata kainalokuoppa sementin peittoon, mutta kuka sellaista haluaisi. Lattialle ja mattojen päälle ropisevasta kuivuneesta sementistä saisi kuitenkin kuulla taas kerran kunniansa.